Contact tussen donor en ontvanger

Vlak voor de operatie

Als de donor en ontvanger van de nier elkaar kennen, kunnen zij elkaar nog zien voor de operatie. In de meeste centra worden de ontvangers en donoren niet samen op een kamer verpleegd. Dit wordt gedaan uit praktische overwegingen; jullie hebben na de operatie allebei rust nodig. Daarnaast is het niet fijn als de ontvanger van de nier ziet dat de donor zich bijvoorbeeld niet lekker voelt na de operatie, en omgekeerd. Op de dag van de operatie wordt de donor meestal in de ochtend naar de operatiekamer gebracht. Daarna kan de ontvanger van de nier de operatie ondergaan.

Na de operatie

Als beide operaties achter de rug zijn, wil je als verwante donor en ontvanger natuurlijk weten hoe het met de ander gaat. Jullie kunnen zodra dat mogelijk is, telefonisch contact hebben, skypen of elkaar zien doordat de bedden naar elkaar gereden worden. Als je donor bent in een cross-overprocedure kun je geen contact hebben met de directe ontvanger van jouw nier, maar uiteraard wél met degene voor wie je het allemaal gedaan hebt. Bij een 'gewone' nierdonatie is het de dag na de operatie meestal al mogelijk dat je elkaar opzoekt.

Anonieme donatie

Als anonieme donor kun je aangeven of je wel of niet wilt weten hoe het met de ontvanger gaat. Hier houdt ieder transplantatiecentrum rekening mee. Als jullie op de hoogte gehouden willen worden, kunnen jullie elkaar via een anonieme kaart een boodschap sturen. De ander kan hierop naar wens reageren. Het verschilt per persoon of hier behoefte aan is. Het versturen van berichten aan de anonieme ontvanger of donor loopt via de coördinator nierdonatie bij leven.

Stel een vraag

Vraag aan een ervaringsdeskundige

Melding over je behandeling

Suggesties en feedback over deze website