Datum vastgesteld

Eindelijk is het zo ver. De datum voor de operatie is vastgesteld. Het is het begin van een spannende periode. Hoe zal het allemaal gaan lopen? Herstel je echt zo voorspoedig als verwacht van je nierdonatie of zit het allemaal tegen? Accepteert het lichaam van je ontvanger de nier? En gaat je nier goed werken in het lichaam van je ontvanger? Dit zijn de normale vragen en gedachten die horen bij deze fase.

Allebei patiënt

Ook voor de ontvanger breekt een spannende periode aan. Je maakt je misschien zorgen om degene die een nier afstaat. Het is best een flinke operatie en je donor moet met één nier verder. Als je donor je partner, familielid of kind is, is deze zorg wellicht nog groter. Tijdelijk worden jullie allebei patiënt.

Anoniem doneren

Als je anoniem doneert, dan vraag je je misschien af wie je nier gaat ontvangen. Misschien start je wel een keten van een aantal transplantaties, een dominotransplantatie. Dit moet een bijzonder gevoel zijn. Dit gaat de start van een nieuw leven worden voor een of meerdere nierpatiënten.

Donatie aan je kind

Als je je nier afstaat aan je kind, dan ben je waarschijnlijk blij dat het eindelijk zo ver is. Je hoopt dat je kind een beter leven tegemoet gaat met jouw nier. Toch ben je tijdelijk beide patiënt, terwijl je kind je heel hard nodig heeft in deze periode. Dat kan best ingewikkeld zijn.

Stel een vraag

Vraag aan een ervaringsdeskundige

Melding over je behandeling

Suggesties en feedback over deze website